2008, Jaar van het Religieus Erfgoed

Om de ongekende verscheidenheid aan religieus erfgoed in Nederland te behouden en beschermen, is 2008 uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed.

Met tal van activiteiten hebben de samenwerkende Steunpunten Monumentenzorg de waarde van dit erfgoed onder de aandacht gebracht. Zo kon u zelf, religieus of niet, ervaren wat religieus erfgoed kan betekenen: schoonheid, een plek van herkenning en ontmoeting, een deel van onze geschiedenis. Het doel was dan ook om duurzame aandacht te creëren voor de instandhouding van het roerende en onroerende religieus erfgoed.

Wandel- en fietstochten, concerten, festivals en evenementen, enz. enz. In Fryslân zijn met talrijke activiteiten de kerken, kloosters, synagogen, begraafplaatsen, maar ook bijzondere interieurs en religieuze kunst op aantrekkelijke wijze beleefbaar gemaakt. Het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân ondersteunde in dit themajaar, maar hierna, activiteiten die (de problematiek van) het religieus erfgoed bij het brede publiek belichten.