Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 08-09-2021

Mijn monument is jouw monument. VriendenLoterij Open Monumentendag viert diversiteit en inclusie tijdens 35e editie

Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Landelijk inluiden Open Monumentendag

De 35e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag wordt letterlijk ingeluid. Op zaterdag 11 september vanaf 10 uur klinkt het openingslied uit torens door heel het land, van Groningen tot Maastricht.

De comités in het hele land pakken het thema op zeer uiteenlopen manieren op. In Leeuwarden staat dit jaar één straat in de belangstelling: De Harlingerstraatweg, Van Us Mem tot Havank. De bebouwing van de Harlingerstraatweg met villa’s onder architectuur van allure begon in het laatste kwart van de 19e eeuw. In 2021 zijn 15 ‘woonhuizen en monumenten op stand’ geopend op de 2e zaterdag van september 2021, dankzij de welwillende medewerking van de eigenaren.

Meer informatie

Vind alle opengestelde monumenten en meer achtergrondverhalen en filmpjes over de mooiste monumenten op de website van Open Monumentendag.