Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 10-10-2021

De deuren van rijksmonumentale publiekslocaties zijn weer open.

De periode van gesloten deuren door coronamaatregelen hebben ongetwijfeld ook hun sporen achtergelaten. Om evenementenlocaties, musea, winkels, horeca et cetera in een rijksmonument ook in de aankomende periode lucht te geven wordt de ‘Opengestelde Monumenten-Lening’ verlengd.

Een flink aantal (erfgoed)organisaties maakte afgelopen periode gebruik van de Opengestelde Monumenten-Lening. Deze steun aan monumenteigenaren is nu verlengd tot en met 31 december 2021. Nadat de eerste coronamaatregelen in 2020 van kracht waren ontwikkelden het Nationaal Restauratiefonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en diverse erfgoedorganisaties deze speciale leenfaciliteit. Publiekstoegankelijke rijksmonumenten kunnen met deze gunstige lening de periodes met terugval van inkomsten overbruggen. Deze steun aan monumenteigenaren is nu verlengd tot en met 31 december 2021.

De lening is er voor alle organisaties en bedrijven die eigenaar zijn van een (voor het publiek opengesteld) rijksmonument. Monumenteigenaren kunnen met de lening de huidige moeilijke tijd overbruggen en zich weer richten op het onderhoud van hun pand en het toekomstbestendig maken van hun organisatie, ook na de coronacrisis. Zo blijft het cultureel erfgoed in Nederland behouden. De achtergestelde lening kent gunstige voorwaarden. Zo mag een organisatie er 15 jaar over doen om af te lossen, is de rente 1% en maximaal de eerste drie jaar zijn aflossingsvrij.

De achtergestelde lening is in coronatijd ontwikkeld in samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en diverse erfgoedorganisaties met als doel om eigenaren te ondersteunen in het (toekomstig) behoud van hun publiekstoegankelijke rijksmonument(en) en hun monumentenorganisaties.

U leest alles over de regeling op deze pagina.