Nieuwsbericht

Publicatiedatum: 11-09-2020

Peperga heeft nu ook ‘Heilige Nachten’

De Pieter Stuyvesantkerk is officieel geopend als locatie van het project Heilige Nachten.

Heilige Nachten biedt bijzondere overnachtingen in historische kerken die leegstaan of nog deels in gebruik zijn voor (kerkelijke) activiteiten. Een deel van de inkomsten komt direct bij de kerken terecht. De Pieter Stuyvesantkerk in Peperga werd op 10 september geopend als eerste kerk van dit project in Fryslân; twee kerken in Oosterwolde en Peins krijgen ook het 'Heilige Nachten'-label en naar verwachting zullen er nog meer volgen.

De provincie ondersteunt het project financieel en meerdere erfgoedorganisaties in Fryslân, waaronder Alde Fryske Tsjerken en het Kennisentrum Herbestemming Noord, vormen voor Heilige Nachten een denktank voor mogelijkheden en locaties.

De insteek van Heilige Nachten is om de bestaande inrichting en monumentale waarden volledig te respecteren. De initiatiefnemers Sanne en Jennemie voegen alleen toe wat noodzakelijk is voor een sfeervolle overnachting en zo mogelijk ook bijeenkomsten en evenementen in de leegstaande kerk. Gedeputeerde Avine Fokkens zei bij de openingshandeling verrast te zijn over wat er kan en wat het oplevert, niet alleen financieel, maar ook qua aandacht voor de kerk en omgeving.

Op de website van Heilige Nachten staat meer informatie over de kerken en de mogelijkheden.